Cara menggunakan Pendrive dengan betul

Skrang sudah muncul masalah yg kian meruncing dikalangan warga celik IT ttg ketahanan pen drive dikenali juga sebagai thumb drive, flash drive dan travelling disk. Ketahanan yg dimaksudkan ialah jangka hayat file yg disimpan dan penggunaannya ke atas komputer yg berlainan versi OS'nya.

Di sini saya akan tunjukkan penggunaan yg betul dan cara cara mengelak daripada kerosakan.

A) Jenama pendrive yg popular penggunaanya:-

1. Pen drive
2. Kingston
3. Transcend
4. Sandisk
5. Apacer
6. PQI
7. Pretec

Jenama lain saya xlist sbb kurang popular.

Antara 7 jenama yg atas tu, Kingston digemari oleh warga celik IT. Sbb utama ialah warranty yg ditawarkan hingga 5 tahun. Pendrive pulak ader sampai 10 tahun. Apa pun warranty yg diberikan, kiter sebagai pengguna jika tidak tahu cam ner nk menggunakannya sudah tentu rosaklah pen drive dlm masa yg singkat.


B)Error pen drive boleh diklasifikasikan dlm 4 peringkat:-

1. Data yg simpan xleh dibaca dari OS berlainan versi (win98-winXP)
2. drive xdpt dikesan oleh OS.
3. error "do u want to format this drive" kuar jika cucuk dlm OS XP jika file dari win98.
4. port USB computer atau OS computer tidak ader driver USB tuk pen drive.

Masalah/kerosakkan berlaku sbbnya 3 jer:-

1. pengguna pen drive TIDAK menggunakan cara yg betul mengeluarkannya selepas penggunaan.
2. cucuk pakai hentam jer TANPA melihat koordinat betul mencucuk dlm posisi yg betul.
3. mengantung pen drive kat dada atas leher tuk tontonan umum dan simpan pen drive dlm keadaan panas contohnya dlm pocket TERLALU LAMA.

C) Cara cara memasukkan dan mengeluarkan thumb drive dari port USB komputer:-

1. Masukkan thumb drive ikut posisi betul, maksudnya mencucuk pendrive ke port USB komputer perlu dilihat posisi lubang pen drive.

http://img20.imageshack.us/img20/4131/22it.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/8084/437kx.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/6933/38zg1.jpg

5. KOTAK DIALOG SAFE TO REMOVE YOUR THUMBDRIVE akan kuar. Skrang leh cabut kuar pen drive.

D) Cara cara mengelak dari kerosakan domestik biasa:-

1. Jgn mengantung pen drive dan jgn simpan pen drive terlalu lama dlm pocket seluar. Jenama yg kurang popular atau tidak dikenali jenama pen drivenya akan rosak cepat jika terdedah dlm cuaca suhu badan manusia terlalu lama dan jika mengantungnya sudah tentu peluh mungkin masuk dlm pen drive dan merosakkanya.

2. sentiasa cucuk pen drive pada port USB yg ader kat depan casing CPU sbbnya post belakang casing CPU panas sbb udara kuar dari kipas PSU, jadi kawasan belakang komputer selalunya panas. Jika pen drive terlalu lama kat belakang pc, kemungkinan membawa pada kerosakan data.

E) 2 ERROR yg selalunya terjadi jika mencucuk pada OS/PC berlainan:-

1. Unknown device found- maksudnya pc korang xder driver USB bukan xder driver tuk sesuatu pen drive.
2. xdetect pen drive - nie sah confirm pen drive rosak atau port USB komputer rosak atau pc korang menggunakan BIOS default settings sbbnya BIOS default settings akan disabled USB device option jadi kena gi BIOS dan set ke AUTO atau ENABLED.

o.k atas tu adalah panduan dan cara menggunakan pen drive dengan lebih berkesan. Di harap pas nie xder masalah pen drive.

Testimoni aku:
aku dah menggunakan pen drive sejak zaman 128MB lagi dan PQI adalah jenama yg aku beli tahun 2000.
xder masalah selama penggunaanya. Kingston jenama yg terpaksa aku beli sbb dealer company aku nie hanya jual jenama Kingston, jadi aku pun beli laa tuk company aku 1GB. aku terpaksa return for warranty sebanyak 3 kali pas 3 minggu menggunakanya. Patut laa ader warranty sampai 5 thn tapi hampeh...rosak cepat jika berlaku aper2 penyalahgunaan. Nie aku xkata Kingston jenama yg xguna cuma kiter mesti lebih tanyakan kwn2 kiter yg gunakan pen drive nie, cam ner o.k ke atau x, pas tu baru gi beli, sebelum beli tanya juga tuan punya kedai tu ader xwarranty claim byk tuk sesuatu pen drive.

Jika korang tanya aku aper jenama pen drive yg aku pilih, sudah tentu kegemaran aku PQI...walaupun warranty hanya setahun tapi ia tidak mendatangkan aper2 masalah selama aku menggunakannya.

2 comments:

simplestudent93 said...

owhh . transcend 2 sejnis pendrive laa jgk ye .

hongki said...

kenapa saya mesukkan pendrive saya tak keluar apa-apa pun?

Post a Comment